3 kwietnia 2012

Wielkanoc czyli śniadanie z obiadem za jednym zasiadaniem

"Wielkanoc to największe, najstarsze i najbardziej uroczyste święto chrześcijańskie, obchodzone na pamiątkę zmartwychwstania Chrystusa już od II wieku. W 325 roku sobór nicejski wyznaczył termin obchodów jako ruchomy, przypadający na pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca, a więc pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia. (...)
Najważniejszym momentem wielkanocnych uroczystości religijnych jest rezurekcja połączona z procesją - wyniesieniem Najświętszego Sakramentu z Grobu Pańskiego. Jest to także powszechnie obchodzone święto rodzinne, polegające na wspólnym spożywaniu święconego. (...)
Wszystkie potrawy i produkty spożywcze wchodzące w skład święconego mają swoją odwieczną symbolikę. Jaja symbolizują nowe życie, które zrodziło się z martwej skorupy. Chleb oznacza ciało Jezusa Chrystusa, którym podzielił się z uczniami przed śmiercią i zmartwychwstaniem. Mięso to pascha na pamiątkę tej, którą Izraelici zjedli przed ucieczką z niewoli egipskiej. Wreszcie baranek z ciasta, cukru, niegdyś też z masła- upostaciowienie Chrystusa, Baranka Bożego, który swą ofiarą zgładził grzechy świata. Koszyczek ze święconym przystrojony jest zielonymi gałązkami bukszpanu, borówek, barwinka, oznakami budzącej się wiosną przyrody."
źródło: Polska biesiadna. Katowice, Videograf II 2007.
 
 
Drodzy czytelnicy.
Jeśli chcecie zgłębić wiedzę na temat polskiej tradycji świątecznej, zapraszamy Was do naszej biblioteki i skorzystania z literatury opisującej rodzime obyczaje.
źródło: www.weltbild.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz